söndag 28 februari 2010

Sunnuntai

Laulussakin sanotaan, että sunnuntaina sataa aina. Tänään satelee räntää, lämpömittari osoittaa vajaat + 1 astetta. Lumet sulavat aivan silmissä. Lumiukotkin rupeavat kallistelemaan pahaenteisesti, porkkananenänsä ne ovat jo menettäneet. Tämä nyt on tällaista, lisää pakkasta on luvattu ensi viikolle.
Ei se mitään. Hauska olla sisällä ja muistella menneen hiihtolomaviikon seikkailumatkaa lastenlasten ja heidän vanhempiensa keralla naapurikaupungin museoihin. Lapset olivat todella kiinnostuneita ja pitivät matkaa hauskana ja mielenkiintoisena. Oli todellinen kulttuurimatka, joka ei hetkeksikään käynyt ikävystyttäväksi.

fredag 26 februari 2010

Snögubbar


Idag var det töväder. Då formades snön till fem snögubbar när fyra av barnbarnen var och hälsade på.

torsdag 25 februari 2010

Rådjur på besök



I skymningen kom de igen, tre vågade sig in på gården, lika många höll sig avvaktande litet längre bort. De kollade, vad som fanns under fågelbrädan, solrosfrön duger nog åt dem, fast de hjälper väl inte så mycket mot hungern och kylan.

onsdag 24 februari 2010

Översättningar

Jag översätter alla slags texter från svenska till finska och tvärtom. Har hållit på med det ända från 1980-talet, med litet avbrott då och då. Passar bra ihop med min språkliga bakgrund och utbildning och min önskan att få jobba hemifrån.

söndag 21 februari 2010

Efter stormen...


så följer det vackert väder! Idag är det strålande solsken över den gnistrande vita snön! Vi "överlevde" stormen, som inte var så kraftig här som det tycks ha varit på fastlandet och i Sverige. Vi skonades igen, tror jag. Annars är det bara att njuta av den vackra vinterdagen!

lördag 20 februari 2010

Vinterliv

Har varit och skuffat snö ffr huset. Det blåser från ost eller sydost, bitande, ganska hårt och termometern visar 19,3 minugrader. Så det är ganska så friskt! Mer snö har de lovats i kväll och t.o.m. stormvindar. Får fylla på mina vedförråd här inne innan snöovädret börjar.

Nu än så länge är det uppehåll, nästan solsken.

onsdag 17 februari 2010

Februari

Har alltid tyckt, att februari känns som den längsta månaden om året! Och så börjar det kännas igen, med allt snöande, gråhet och kyla. I dag känns inte våren vara nära utan långt borta bakom denna eviga kyla.
Var, trots allt, på förmiddag på en timmes promenad. Det gjorde gott för både kropp och själ.

tisdag 16 februari 2010

Bastö-bilden

Det var meningen att lägga Bastöbilden på sid. 3, men icke! Den får vara här nu tills vidare, tills annat företas med den. Den visar att jag har litet prövat på oljefärg också. Nu har jag skaffat oljefärg som är vattenlöslig och luktar inte, så kanske det blir att testa någon gång. Än har jag inte gjort det.
Annars är det akvarell som gäller. Och nu under vintern har jag också använt pastellkritor till levande modell-bilder och naturligtvis kol.

Från stranden i Bastö stugby, olja 1991

måndag 15 februari 2010

Måndag maanantai

Taas alkaa uusi viikko, uusi päivä. Heräsin niin aikaisin, että piti viivytellä sängyssä sudokujen kanssa, sain yhden vaikean ratkaistuksi. Se käy näin aamulla kevyesti, kun aivot ovat levänneet suhteellisesti ainakin. Illalla yritin samaa sudokua useamman kerran, mutta ei se vaan sujunut. Nyt ratkesi helposti!
Yöllä on satanut hiukan lunta. Pakkasta 5 - 6 astetta.

söndag 14 februari 2010

Så har det hänt

att jag tog några bilder på mina målningsövningar som var tillgängliga och provade att sätta in dem. Det lyckades nog. Det är bara det att man får ett motsken från blixten, när det finns glas på målningen, så det är inte så bra. Men vad finns det att göra mot detta? Måste fråga någon som är klokare.
För det mesta är det ju glas på akvareller, när man inramar dem. Knepigt.
Bilderna går att se på sidan Teckningar och målningar.

lördag 13 februari 2010

Tände just brasan i kakelugnen och skall njuta av värmen samtidigt som jag kollar bloggen.

Allmänt

Noin, tulipahan taas käytyä asioilla eli ostoksilla! Näin se on, että minkä taakseen jättää sen edestään löytää: kun en eilen viitsinyt lähteä, oli tänään mentävä. Eli pakko käydä hakemassa lisää jääkaapin täytettä, kun maitopurkit rupesivat käymään vähiin. Samalla sitten oli hyvä käydä ostoslista läpi ja ostaa kaikki merkityt tavarat. Aina jotakin puuttuu, ja kun se on listalla, niin siitä vaan. Tuli kyllä aika iso loppusumma kuittiin. On sitten seuraavalla kerralla säästettävä...
Tulee näköjään pilvinen ja harmaa päivä. Siis luultavasti sisätöitä ohjelmassa. Niitäkin on tehtävä. Kuten vihdoin panna pois kaikki joulutavarat. Pakkasinkin jo aamulla parit jouluvalot, ulkosellaiset, laatikoihin odottamaan seuraavaa joulua. Tähän saakka ne ovat olleet tuolin selkänojalla kuivumassa. Muutaman viikon. Mutta eihän niillä ole kiirettä mihinkään.

fredag 12 februari 2010

Bilder

Har tittat i mitt tecknings/bildförråd. Jag måste skaffa akvarellpapper, ngn sorts styv passpartout-papp, osv. Och pastellfärger.

På kvällskvisten

Har gjort ett och annat under dan, till ex. städat, dammsugit osv. Men när det var som vackrast ute, soligt och skinande snö, så gick jag ut på en promenad. Det kändes riktigt skönt! Ofta på sommaren, när det är varmt och svettigt, så tänker jag med saknad tillbaka just på de här litet småbitande vintervindarna, som är friska och uppiggande. Nu börjar det nog kännas, att våren närmar sig.

Tankar på morgonen

Egentligen skulle jag behöva skapa olika kapitel/sidor för olika ämnen som jag kommer att intressera mig för.

Funderar på, vad ska jag lägga dit, hur ska allt komma att se ut. Vad kommer innehållet att inbegripa. Och så finns det ett problem till, det där med språket: Ska jag skriva på svenska eller finska. Är det möjligt att skriva på båda språken och lägga dem på olika "avdelningar". Eller skriva huller om buller på båda språken? Det är frågan.

torsdag 11 februari 2010

Nya bloggar

http://marskogen.blogspot.com

Efter pausen

Nu ska vi mixtra med bilder.

Kaffepaus

Nu har jag skrivit historia och skapat en egen blogg.
Nu skall vi gå på kaffepaus.

På kaffepausen var jag och hälsade på mina kurskamrater, som just gick igenom det dom hade tecknat under första perioden av kvällen. Kroki alltså. Dom hade en manlig modell. Det tycker jag är svårt att göra. Resten av tiden, efter pausen, skall de teckna eller måla samma posé i 20-minuters intervaller.