onsdag 31 mars 2010

måndag 29 mars 2010

På promenad

Vid sånt här grått väder är det bäst att gå på promenad. Då förnimmer man vårens allt tydligare närvaro bättre än annars. Man hör fåglarna. Idag hörde och såg jag tofsvipan igen, två stycken, som flög bort ifrån en grön fläck på den ännu annars snöiga åkern. Lärkor såg jag och hörde som igår. Även bofinkar, som gästade fågelbrädan i par igår. Idag hörde jag deras ännu litet rostiga trudelutt. Svanar och gäss. Talgoxar, kråkor inte att förglömma. Ja, nog är det liv ute nu!

torsdag 25 mars 2010

Tulpaner


Tulpaner till vårens ära! (akvarell 2010)

Amaryllis


Amaryllisen har blommat ut. Löken förvaras till nästa vinter. Den får flytta ut till sommaren. (akvarell 2010)

Monstera


Monsteran mår bra efter jordbytet. Den är en stickling efter en äldre monstera, som var så stor, att jag inte kunde placera den här i nya stället. Men den lever vidare alltså, dessutom har jag två sticklingar till av den, så efterväxten är väl tryggad.

Kaktus, rödhatt


Kaktusen är väl en påskkaktus eftersom den börjar blomma nu till påsken! I den andra krukan tar sina första steg echinacea-plantor, som jag sådde den 2.2.(som jag tidigare har berättat). Alltså rödhatt, som jag vill föröka i trädgården. Hoppas de håller sig vid liv tills de får komma ut. Jag har inte så bra platser att förvara för dem här inne, förutom just den här fönsterbrädan.
Bredvid till höger skymtar hibiskusen som också fick ny jord och har börjat bilda blomknoppar. Snart blommar den med djupröda, flerdubbla stora blommor.
Förresten har jag inte gärna ytterkrukor till mina växter, av någon orsak vill krukorna bli mögliga i dem? Vad kan de bero på?

lördag 20 mars 2010

Sol

Nog är det hääärrligt när solen skiner och termometern visar på +7 grader i skugga!

torsdag 18 mars 2010

Levande modell

Har varit och tecknat modell. Först 2 minuters sittningar och snabba bilder med täckfärg och pensel. En timme gick fort! Efter tillhörande kaffepausen började vi sedan teckna modell mera ingående i 20 minuters arbetspass och en paus och 20 minuter igen osv. Liggande modell sett från fotändan blir inte det allra enklaste men intressant. Två timmar gick fort. För att lugna ner tempot måste jag sätta ned mig vid datorn nu och hoppas, att sängen börjar kalla så småningom.

Krukväxter

Har använt förmiddagen till att sköta om mina innekrukväxter. Det var på tiden att byta jord i krukorna. Innan jag satte ny jord tvättade jag krukan och naturligtvis bytte den till större, om det fanns behov. Och nog fanns det. De har växt tacknämligt. Mina monsteraplantor, som jag tog av den stora, som inte fick plats här, har tagit sig väl och frodas. Bara katten låter dem vara i fred. Hon har för vana att bita av tjälkar på vissa av mina växter, som just på monsteran och ocksa på kallan.
Också yuccan, en efterplanta av den stora, som fick stryka med i flytten, har växt bra, den är ca en meter hög nu och fick ny jord så nu mår den bra!
De riktigt stora orkade jag inte med idag, som den tre meter höga benjaminfikusen, som jag måste få hjälp med av någon för att kunna hantera. Och en stor kalla, som bara växer och växer, fast jag inte kommer ihåg att vattna den. Den börjar sloka i brist på vattnet, men när den får vatten igen, så sätter den upp huvudet och växer frodigt. Sen har jag en stor Asparagus setaceus, som bara växer. Den är svår att hantera med sina långlånga taggiga stjälkar. Helst skulle jag låta den vara, men någon gång måste jorden bytas på den också. Bilder har jag inte orkat ta ännu, men gör det med tiden.

tisdag 9 mars 2010

Solsken

Sitter och tittar ut genom fönstret. Solen skiner från en klarblå himmel, björkarna reser sig ståtliga och vita mot himlen. Ekorren har hela förmiddagen hållit sig vid fågelbordet och snaskat i sig solrosfrön, nötskrikorna har stört hans ro av och till. Det är en vårdag, fast det ännu är långt till den riktiga våren.

söndag 7 mars 2010

Ännu en bild på rådjur



Den här bilden har tagits i mitten av februari, man ser att det är mera "vintrigt" än vad det är nu. Dagarna har blivit längre, det är mera ljus ute nu i mars.

Söndag

Ja, stormen har lagt sig. Som om den aldrig funnits. Bara snövallarna och drivorna påminner om det tidigare rikliga snöandet och blåsandet. Nu är det tyst och stilla. Träden knappt rör sig, så vindstilla är det. Till imorgon har det lovats sydliga vindar, då blir det vårvindar!
I dag har jag bara varit inne och, förutom suttit vid datorn, också tagit itu med litet kökssysslor. I dag skulle jag egentligen fara till stan på kvällen och röra på mig litet, men jag gör det inte, jag sitter nu hellre hemma och pysslar. Har börjat på en ny sockstickning, det blir en ny vinter igen då sockorna behövs.
Också penslarna har legat på köksbordet, litet har de blivit även använda.

torsdag 4 mars 2010

Vinterväder

Vi har problem med all snö som bara blir mer och mer hela tiden. Samtidigt blåser det kraftigt från nord. Vägarna blir igensnöade i djupa drivor. Infartsvägen har varit ofarbar större delen av dagen. Så jag sitter här vid vägens ände och kommer ingen vart. Plogen har varit hit tre fyra gånger på morgonen och eftermiddagen, ändå blåser vägen snart igen. Det blir så när det är öppen mark där ute på slätten.

onsdag 3 mars 2010

Två bloggar

Nu har jag skapat en blogg till, ni läsare kan gå in på den via min profil i den här bloggens. I andra bloggen har jag satt in bilder, som kanske kommer hit igen också. Alltså två bloggar, få se hur nu det skall gå. Men jag tror att det börjar fungera bara man kommer igång först.

tisdag 2 mars 2010

Tuumailua

Tunnen olevani tällä hetkellä kahden tulen välissä, olo on kaksijakoinen. No siksi, kun on yksi blogi mutta kaksi kieltä, joilla pitäisi kirjoittaa. Ollette nyt pitkämielisiä kanssani, kirjoitan miten milloinkin. Ilman taka-ajatuksia ja ilman erilaisia arvotuksia eri ilmaisutapojen välillä. Aika näyttää, mitä tulee tapahtumaan.
Som sagt tiden får visa vad som kommer att hända. Tills vidare fortsätter jag så här. Skriver, om jag har något att skriva.

måndag 1 mars 2010

Bloggning

Jag funderar på att föra in min blogg i bloggen.fi eller blogilista.fi eller båda. Får se hur det lyckas. Jag vill helst byta namnet på bloggen innan dess. Men till vad, är frågan. Detta för att bloggen skulle bli mera synlig för surfare som läser i bloggar.
Jag ändrade namnet på bloggen redan en gång. Det lyckades, fast litet krångel är det att öppna den andra sidan. Första sidan fungerar bra fortfarande, men andra sidan vill den inte riktigt hitta i nuläget.