torsdag 29 april 2010

Regndag

Det är så tyst och stilla på den här sidan, att nu måste jag bara skriva några rader för att livaupp den! Speciellt när vädret visar sig från den sidan som idag: det är grått och disigt och regnigt. Troligtvis och hoppeligen klarnar det upp under dagen som det oftast gör så här års. Men regnet behövs ju också! Man ser hur gräset får fart när det får några regndroppar på sig! Och allt får mera liv efter en regndag. Så inget ont med det. Och själv hinner man ta igen sig efter flera dagars ihållande krattande och grävande ute. Så pausen är välkommen egentligen.

söndag 25 april 2010

Vit variant



På kvällsrundan hittade jag vita blåsippor bland och under fjolårslöven. Måste krafsa bort litet löv för att kunna fotografera.

Rhodo




Rhododendron-barnet har vuxit sig stort och tänker nog blomma i sommar.

Söndagstämning




















Solenergilampa ger ljus i trädgården på sommar och vinter.

Ett naturligt stilleben.

Trädgårdstatyetten väntar på sin slutliga placering för sommaren.

Guldregn



Guldregn väntar på värme.

Tuijor




En nyplanterad tuija på var sin sida av terrassen.

lördag 24 april 2010

Sippor



Blåsipporna solar sig i backen.
(Klicka på bilderna, så blir de större)









Det är svårt att se, vad den här bilden ska föreställa, men det är en grupp vitsippor i solsken som snart kommer att öppna sig.

fredag 23 april 2010

Vårstjärnor


Efter att ha varit så grått och regnigt har vädret småningom klarnat upp. För skrivande stund skiner solen riktigt vackert, så jag tog kameran och gick ut i akt och mening att ta några bilder på ett och annat i trädgården. Jag hann sikta in och plåta den här gruppen vårstjärnor, när kameran meddelade, att minnet var fullt! Nå visst, det var bara att knalla in igen och kolla vad som fanns där, om allt var överfört till datorn. Så för stunden har jag bara vårstjärnorna att visa. Och de är ju vackra de också, tycker jag.

onsdag 21 april 2010

Paus

Igen en paus mellan varven i trädgården. Brädhögen är borta, nu måste växthuset tömmas på det mesta av den gamla jorden. Ena sidan är tömd, återstår den andra. På samma gång får blom- och buskrabatterna litet påfyllning. Blåsten har bedarrat och det är riktigt skönt att vara ute. Tills man blir trött i kroppen och måste vila en stund. Solen gömmer sig bakom moln, vilket jag inte har något emot när jag skall jobba.

Liggande man


Efter att ha jobbat i trädgården med att kärra bort en massa brädstumpar infinner sig känslan att man kunde göra ngt liknande som mannen på bilden. En kolteckning 2010. Så sakteliga skall jag lära mig att använda ett fotobehandlingsprogram för att kunna lägga ut mer felfria bilder i bloggen. Tills dess: ha tålamod, gott folk (om det finns någon som läser)!

söndag 18 april 2010

Vågorna går fria

i viken alltså. men det blåser ganska kraftigt. Trots det är det skönt att vara ute. Man blir varm när man jobbar. Jag grävde fram otroligt fin jord från kompost med blandad kompott, lite löv, lite vass, lite alg och litet det riktiga från utedasset, väl brunnet i två tre års tid. Jag fick två kärror fulla med jord, som blomrabatterna ska få glädje av. Sen var det dags att tömma skörden igen från utedasset. Mest var det torv men annat också blandat. Det är bra att få det gjort innan det blir riktigt varmt. Utedasset används bara sporadiskt på sommartid.
Ja, det är söndag men allt ska göras! Nu ska jag bara fira söndag resten av dagen, tror jag...

fredag 16 april 2010

Islossning i dag!



Mitt i allt idag skedde det islossning! Det är varje vår lika förstummande skådespel. I år gick isen snabbt, i morse såg det "vått" ut därute. När vinden ökade i kraft under dagen så började isen röra på sig och rätt som det var så var halva viken bar. Nordanvinden packar isen mot syd, barvatten syns längst bort mot den motsatta stranden. Jag tar också med en en bild tagen på samma ställe som tidigare, och där längst bak, långt borta syns det barvatten. Vilken härlig syn, som bilden här ger nog ingen rättvisa åt!

måndag 12 april 2010

Blåsippor


De första blåsipporna siktade på tomten! Var ute och krattade i skogskanten och såg massor med blåsippor i knopp, några redan öppna. Snart är det blått överallt!

Vårstämning


Igen en härligt solig vårmorgon. Vad kan vara tjusigare än att från sitt sovrum stega ut på terrassen för att lyssna på fåglarnas samstämmiga vårkonsert i skogen och blicka över trädgården. Man kan gå ut som man är, ingen blir störd fast du skulle uppenbara dig ute i vilken skepnad som helst.
Nu är det bara fördelar med att bo på landet, vinterns snöstormar och snö- och vägproblem är som bortblåsta. Det hörs inga andra ljud än fågelsång. Även träden står stilla i solen och sträcker sig uppåt mot den blåa himlen.
Snön är helt borta.

lördag 10 april 2010

På tal om kalkning

Nu måste det göras, ifall jag har ngn aska eller kalk kvar ngnstans! Kalka är det ju bäst att göra före regn, nu blir det efter regn om det börjar klarna upp som det har lovats. Hoppas det regniga och disiga håller i sig åtminstone idag till, så marken skulle behålla sin fuktighet litet till.

torsdag 8 april 2010

Dagens snöläge


Marken är så torr på sina ställen redan, att man kan kratta bort fjolårets torra gräs. Det är vad jag har gjort på förmiddagen. Och samtidigt njutit av fågelsången. Och tittat på myrornas flit i myrstacken.
Södropparna blommar, krokusen också, och tussilagon. Snart väntar jag mig se blåsippor.. Men ännu behövs det tålamod. Bilden visar dagens snöläge.

tisdag 6 april 2010

Efter helgen

Så har påsken varit och farit, regnig, snöslaskig och disig, vad vädret beträffar. Mest har det varit inneliv. På en av mina förmiddagspromenader såg jag första gången i år ett par tranor, som ropade ut sina hälsningar från en närliggande åker, ackompanjerade av några gäss. Öppet vatten får vi och de vänta med ännu.
Var i helgen och hälsade på hemma hos ett av barnbarnen, hon fyllde fyra år. Man blir alltid så glad i sällskap av energiska och glada barn.

söndag 4 april 2010

Tänk om

Har lagt mycket mer bilder på min andra blogg (som du kan gå till via min profil). Bland annat det blir ett problem med två bloggar. Och skrivit också mer där. Kanske måste jag till sist förena bloggarna ändå. Vad säger ni, eventuella läsare...

fredag 2 april 2010

Snön smälter...


Snöläget idag långfredag kl. 8.30. Snön smälter sakta men säkert. I går minskade den mycket. Hoppas det blir lika varmt idag som igår, att smältningen fortsätter.

torsdag 1 april 2010

Föredrag

Var igår kväll och lyssnade på ett föredrag om våren i trädgården. Det dröjer ännu åtskilligt innan man kan ta några handtag ute i rabatterna så det är roligt att ens tänka och planera och fundera, hur allt ska komma bli sen. Han tog upp speciellt jorden och bearbetning av den, förbättring av sand- och lerjordar. Litet beskärning också. Skötsel av gräsmatta.