onsdag 30 juni 2010

Växter och mediciner

Väntande på ett telefonsamtal gick jag runt i trädgården och tittade. Med glädje fick jag se, att första digitalisen, fingerborgsblomman, har börjat blomma. Efter kommer många, för de får sprida sig bäst de vill. Och de kommer upp på de mest oväntade ställen. Den här står ändå i en rabatt.

På samma gång fick jag nypa ihjäl en liljebagge från krolliljor, som har angripits av baggar i år. Jag hoppas så (och tror ändå) att de överlever, för de är av en gammal stam som jag har tagit med mig från tidigare liv. Bakom dem står en rödask. Jag ser dock ingen skillnad mellan den och en vanlig ask.

Kungsljusen börjar komma också. De sprider sig bäst de vill också.

De här kungsljusen väntar på sin tur. Den största har några öppna blommor i toppen redan.

Medan jag gick ute, fick jag samtalet. Det var bara fina värden allihopa, berättade läkaren som jag besökt. Ingenting att oroa sig för där inte. Och det var ju bara bra det!
Eftersom någon annan kan ha samma problem, kan jag berätta, att jag har oroliga ben, restless legs, som besvärar mig mest på kvällarna och nätterna. Det har utvecklats under lång tid, flera årtionden, men först för sex år sen började man få hjälp för det hos läkarna och medicinvetenskapen. Första medicinen fick jag fara till Åbo för och ni kan bara ana, hur det kändes att kunna sova lugnt en natt efter så lång tid av sparkande och vändande och vandrande på nätterna.

tisdag 29 juni 2010

Blommor

Borstnejlikor i många olika färger börjar öppna sina blommor.


Brandgula liljor är tacksamma att ha, de här har senast börjat blomma, för de växer litet skuggigt.
 De blommar länge och väl där de trivs. 
                           Den här syrenen (kan det vara ungersk syren?)  blommar senare än den vanliga. De har också litet väl skuggig växtplats. Det kanske vore skäl att ta bort större träd i närheten för att få in mera ljus.

söndag 27 juni 2010

Morgonljus

Midsommarrosen i morgonskugga.
                                                Rabatten vid skogsranden i morgonljus.

fredag 25 juni 2010

Midsommar

Trevlig och trivsam midsommar önskas till alla läsare
av Sirkka

onsdag 23 juni 2010

Överraskning vid taket

Vattnet blir avstängt här mellan 8 och 12 i dag. Så nödvändiga åtgärder har vidtagits, ifall man får behov av vatten under tiden. Dricks- och matvatten finns reserverat i ett kärl. I toilettrummet finns en hink med vatten för trängande behov. Reparationsarbeten uförs på stamledningen under tiden. Och det är väl med det.

I går kväll, när jag höll på med bullbakning, råkade jag  rikta blicken åt det här hållet och det var visst en överraskning där vid taket: porslinsblomman hade två blommor! Igen, skulle jag säga. Det var inte länge sen den blommade, tucker jag. Den där parfymdoften som jag känt då och då i näsan fick sin förklaring! Porslinsblomman  klättrar i en tråd, som är fäst vid mormorstången ovanför fönstret.

En annan klättrare är den här Asparagus setaceus, sparris eller "dröm", som använder  gardinen som sin klätterställning. Den växer rakt igenom gardinen och allt högre upp! Det finns ingen annan utväg än klippa av stängeln när det är dags. Tyvärr.

Litet sommarblommor plockade jag igår midsommaren till ära. Det kanske var för tidigt, men de får stå ute på terrassen så länge.

Finlands vita ros eller johannisrosen har börjat blomma så smått, liksom poppius-rosen.

tisdag 22 juni 2010

Hälsocentraler

Har varit till stan i dag och konsumerat sjukvårdens tjänster. Nog har vi det bra här ändå och ännu, fast nedskärningar är på gång. Fortfarande har man möjlighet att gå till läkare i Godby HC, labbet fick jag fara till i stan. En timme där fick jag vänta på min tur och det tycker jag inte är så farligt. Man kan ju passa på att läsa i alla skvallertidningar, som man inte annars läser. Ett par sjukhusguider står vid ingången redo att hjälpa till om man behöver hjälp. Dessutom  finns informationsdisken till hands. Och kaffe kan man köpa vid ingångscaféet om man känner sig sugen till det. Förstås ingen kamera med mig.

måndag 21 juni 2010

Nej, liljebaggar!

När man plockar bort ogräset, tappar blommorna sitt stöd och det blir så här sen. Hoppas de orkar stå upp igen. Och medan jag rensade, gjorde jag en inte så rolig upptäckt: på krolliljornas blad kröp rödsvarta baggar. Visst har de där liljebaggarna hittat hit också! Men de hade inga svarta prickar, det var väl coloradobaggar de, som var svartprickiga för något år sedan, vill jag minnas.

söndag 20 juni 2010

Liljebaggar?

Mera brandgula liljor har öppnat sina blommor. Jag tror, att den här liljesorten är mera resistent mot liljebaggar än andra. Det kanske bara är tro, rätta mig om ni vet bättre. Men jag minns, att jag någon sommar hade köpta liljor och de fick baggar på sig. Baggarna är så listiga, att de låter sig falla ner på marken, när man går nära dem, alltså är det svårt att klämma ihjäl dem, som man ska göra. Andra liljor har försvunnit, de här mår bra.  

Efter bröllopsvakan

Jag skrev mitt "referat" om bröllopet på min finska blogg, så nu orkar jag inte ta om det hela. Men konstatera måste jag, att både brudgummen och hans far var ju riktigt festliga festtalare! Och i den situationen ännu! Nu tror jag nog, att prins Daniel, som han nu är, kommer att klara sig i sitt nya liv, förhoppningsvis i alla fall.

Annars är det i litet sömnigt tillstånd man befinner sig efter bara fyra timmars nattsömn. Det ser ut att bli en vacker dag, så det kanske blir en gräsklippardag senare på eftermiddagen när daggen har torkat bort i solen.
Eller en stund i njutarstolen på terrassen.
Där kunde jag sitta och njuta av mina händers verk. Utanför där har jag rensat en rabatt från ogräs och tuktat en buske, som hade brett ut sig alldeles för mycket.
Tvä ringduvor landade just på björkgrenar utanför mitt fönster. Jag tror, att de kommer att synas snart på vägen ner mot stranden.

lördag 19 juni 2010

Tv och virkning

Så har då Victoria fått sin Daniel. Ännu återstår festligheter och därmed växer virkningen i storlek i takt med timmarna framför tv:n.

fredag 18 juni 2010

Rensardag i dag också

Det mulnar på, få se om det blir till regn också. Nu har jag rensat i rabatterna så att jag har blivit tillfälligt krokig i ryggen. Snart måste jag räta på den och fara till stan oavsett vad det blir.

Äntligen en första brandgul lilja i blom! Tänk, man har blivit bortskämd med vårens överflöd av blomrikedomen och blir otålig, när det inte poppar upp nya blommor hela tiden. Men något händer nog kontinuerligt fast kanske i mera sakta fart än tidigare.

torsdag 17 juni 2010

Nytt

Det var skönt att få rota bland ogräs och blommor och buskar hela dagen. Nu är kroppen mör och stel, men mycket blev gjort också.

Mitt mesta arbetsredskap i sommar

Nya blommor börjar slå ut, till ex. den här röda prästkragen och flera följer i släptåg




Rhodon och den gula dagliljan . Jag glömde att knipsa av gamla blomställningar tidigare, nu vågar jag inte inbegripa före blomningen är över.

Dagliljan har tagit god tid på sig, men nu börjar det hända saker. 

Ännu en gång

Jag skrev i ett inlägg att nu bryr jag mig inte vad tidningarna skriver/låter bli att skriva. Men tog bort det, för jag tyckte, att det lät som "surt sa räven om rönnbären". Det är ju inte fråga om det, utan om att rätt ska vara rätt och att alla ska ha samma rätt att komma "till tals" eller synas. Men tiderna har förändrats sedan förra gången. Det är ju inte fråga om kritik: bra eller dåligt, utan om att annonsera ut ett evenemang. Då borde det komma ut i oklanderligt rätt form.  Nå ja, nu tror jag att jag lämnar det här bakom mig.

Nya Åland - Kulturnotiser

Nya Åland - Kulturnotiser

tisdag 15 juni 2010

Reklam

Som jag berättade tidigare, var det strul med annonsen om utställningen. I går på måndag kontaktade jag journalisten i fråga och hon var förstående och bad så mycket om ursäkt för sina misstag och lovade tillrättalägga allt. Men sedan så fick jag nog skriva om texten själv, beroende säkert på, att hon inte visste vad hon skrev om. Nå väl, i dag var rättelsen i tidningen under rubriken just Rättelser och med så liten text som möjligt. Bläddrade själv tidningen igenom ett par gånger innan jag hittade den!
Så det var det! Får själv göra reklam för utställnignen!  I Finströms bibliotek, öppet må-to 12-20. Blyerts-, kol- och torrpastellteckningar av nakenmodeller till påseende. 
Det är meningen, att utställningen flyttar över till Godby Kongresshotell i början på juli .

Kassar

I dag vill jag tänka på annat än växter. Det går så saakta nu framåt där ute, att bäst är det att ta itu med annat.
För flera år sen köpte jag den här kassen i en butik i stan. Vet inte ens, tror inte, om butiken är kvar mera. Kassen är vacker, bastant gjort, har foder och innerficka med dragkedja. Så jag är nöjd med min sommarkasse. Men jättedyr var den!!








I några affärer får man (ngn gång) en tygkasse på köpet, kommer inte ihåg, varifrån den här är. 
Jag tänkte piffa upp den litet med ett spetsöverdrag. Hittade ett tillräckligt lättfattat mönster i en bok av Mary Olki (1975), virkade spetsar och shalar (men på finska)

så jag började så smått i går.  Så här ser det ut. Mönstret kan vara vackert som shal också, men jag virkar med bomullsgarn Kotiväki, så det blir hållbart tror jag i en kasse. Det är enkelt, bara luftmaskor och fastmaskor.

måndag 14 juni 2010

I kvällsskymning



Kvällsskymningen faller på. Sista solstrålarna i trädtopparna mot öster.

Och mot väster tätnar skymningen också.

söndag 13 juni 2010

Blåsigt och molnigt

Rhododendron-knoppar får illustrera läget just nu. Vädret är blåsigt, molnigt, disigt. Var på 50 minuters promenad i friska blåsten, det piggade upp ordentligt! Inget regn tillsvidare i dag. Vi, rhododendron och andra växter, väntar  på solen igen.

lördag 12 juni 2010

Strul

Så har det hänt igen! Namnet felstavat (alltid felstavat på samma sätt ändå!). Innehållet gripet ur luften! Absolut ingenting som stämmer. Osökt infinner sig tanken att skratta eller gråta, eller  ge upp. Eller försöka att rätta till  nästa vecka

Regnvädret fortsätter

Det blev ordentligt med regn  och regnvädret fortsätter.  Det var faktiskt i grevens tid att fotografera vildapeln i går, i dag ser den ut att vara utan blommor... Så förgängligt allt är ändå.
Men allt annat fortsätter att växa! Vilken härlig känsla att gå ut en tidig morgonstund: Vilken fräsch luft att andas in! Fåglarna låter mycket och nöjda. Växterna har blivit större och fräschare över natten! Vilken grönska i dag!

fredag 11 juni 2010

Vildapel i blom

Vildapel i blom, den har blommat länge och rikligt. Först nu tänkte jag på att ta bild av den, nu när det ser ut att börja regna också. Kanske sista möjligheten att se den så överdådigt vit! Den pryder infarten och man bara kör förbi den, utan att stanna och beundra, kanske man inte lägger märke till den alls i förbifarten.
Nu är den förevigad och nu regnar det också! Bara lite, men ändå.

torsdag 10 juni 2010

Litet smakprov

Nu är det städat framför växthuset. Inne finns det ännu redskap, som behövs där.

Som sagt, jag älskar akleijor som självsår sig litet varstans!


Och lupiner! Fast man får litet hålla efter dem, annars tar de över hela härligheten!

onsdag 9 juni 2010

En solig dag

 I dag blir det en stillsam dag. Har ingen lust att hugga i ngnstans (dessutom är det för varmt för det också). Har dock varit ute och njutit. Kanske går jag ut senare (efter förmiddagsgröten, som intas i magvårdande syfte) och gör ngt nyttigt, om jag hittar en lämlig, skuggig plats.
Hade förstås kameran med, och såg genom linsen

Akleijorna blommar. Jag älskar akleijor! Tyvärr kom efterlämnade bråtet ffr växthuset med! Men ja, jag ska städa undan dem!

Amplar med krasse i har fått sin plats på en jättestubbe. Motljuset gör, att bladen ser gula ut men dom är nog riktigt gröna på riktigt!

Jag tänkte mer akleijorMed kom husets baksida med terrassen i motljus igen. Det är så mycket ljus nu, så det är svårt att få fägerna med. I förgrunden blå och röd akleija.
Det var mitten på maj tror jag, när jag satte krassefröna här. Plantorna har kämpat sig igenom kyla och nordblåst och klarat sig. Nu har de bra med värme och ljus.Plantorna syns bara som ljusa prickar i jorden, men de sätter nog fart nu i värmen. Man använder vad man har till kruka! Jag hade den här spruckna brunnsringen liggande på tomten, så det vara bara att fylla på med jord och växtplatsen var färdig! Den lutar lite mot norr och ligger i öst så den har inte så förmånligt läge.
Till sist en vildblommande äng, eller vad man skulle kalla den för.
Men så vackert med naturens egna skapelser!

tisdag 8 juni 2010

Gravplatsen

Var till begravningsplatsen  för att vattna blommorna på graven. Det har varit så torrt, att blommorna nästan hinner vissna mellan vattningarna. Jag hade med mig litet nya blommor också, till murgrönans sällskap. Det är alltid så fridfullt där, man känner en frid när man träder in genom grindarna. Och vackert är det och välskött.

På den nya delen finns det en vacker planteringsö med blommor och träd till höger om ingången. En vacker finklippt gräsmatta breder ut sig.  Gravarna är placerade i en halvcirkelform i olika varv, vilka skiljs åt av en låg häck mellan dem.

En sittplats finns  mitt i halvcirkeln.


Den nya delen har avskiljts från den gamla  med en sluttningsplantering, mellan båda trapporna ner. Det finns ganska stor höjdskillnad mellan delarna.