söndag 31 oktober 2010

Normal tid

Regndag den sista oktober. Äntligen har vi återställt ordningen, då vi fick återgå till normal tid igen! Fast skillnaden inte är så stor när den här övergången har flyttats till en så sen tidpukt på året. Men ändå litet ljusare morgnar kanske och mörkret blir tidigare på kvällen än förut. Och det är ju det normala. Egentligen kunde ju hela tidsändringen lämnas därhän som helt onödig. Enligt mitt tycke är det helt meningslöst att ändra på tiden. Säkert blir det inte så stora inbesparingar på elkraften som det sades i början, inte här hos oss i varje fall. Det man sparar i strömmen på kvällen, slösar man sen på morgonen under den längre mörka tiden.   Elsparandet  var ju själva meningen från början med den här tidsändringen. Senare har man bara följt efter av ren slentrian utan att tänka efter desto mera.  

torsdag 28 oktober 2010

Det blir upprepningar

Ändå måste jag säga igen, att hösten är nog en härligt fin tid. Som det är idag till exempel. Över + 6 grader, blåsigt från sydväst, uppklarnande. När jag kom hem från promenaden vid 9-tiden tog jag med kameran ut och bara måste få den blånande himlen förevigad. Månen syntes ännu, men solens ljus hade fått överhanden.
I öster syntes morgonrodnaden...
...och mycket moln ovanför den. Där borta regnade det säkert.
Så hade det ju gjort här också under nattens gång.

Klippte av de här rosenstänglarna med knoppar i hopp om att de kanske orkar blomma ännu inne. Vattnet har stigit i viken igen.

De stora stenarna invid bryggan är nästan helt under vatten igen.
Väl inne la jag rosorna i vatten.

Också hibiskusen har börjat blomma. En riktig färgklick i den mörka tiden.

onsdag 27 oktober 2010

Vi fick

njuta av en vacker solig höstdag igen, fem grader varmt var det på dagen, på natten var det frost.
Har litet tittat mig omkring  här i hushållet som så ofta. Det är för mycket grejor och möbler, tycker jag. Men allt har sin orsak. Vi flyttade från ett tvåvåningshus till ett envåningshus med mindre utrymmen. Men jag har inte velat skynda mig med möbleringen, för jag har också en av sönernas tillhöriheter här i väntan på att deras större hem blir färdigt. Snart tar han sina saker till sig. Och yngst i skaran han har studerat på  annan ort och efter det, när han började jobba, har han velat stanna hemma hos mig ett tag. Men jag visste ju att det oundvikliga sker någon dag då han meddelar, att han också vill flytta.
Och nu har det hänt. Han vill flytta och har redan hittat en bostad. Idag kom de första flyttningslådorna fram i hallen.
Nokia-katten har nosat på lådorna och undrat  vad som står på. Alldeles tydligt kommer hon ihåg vår flytt, då också hon själv stuvades in i en kattbur och fick åka hit.

Har pratat med henne och lugnat henne, att det inte är så farligt denna gång (heller).

måndag 25 oktober 2010

När dagen börjar gå mot kvällen

och mörkret tätnar redan vid halv sjutiden, dröjer en fin aftonrodnad  en stund på den västliga himlen. Stilla mörknar även den och det har blivit kväll. Då är det skönt att tända en brasa och mysa framför den med stickning och ett tänt ljus.
Härlig värme sprider sig i rummet.

Ett tänt ljus värmer i kapp med brasan medan stickningens varvtal ökar i långsam takt.
I dag sägs det att Viking Line har gjort  fartygsbeställningen hos Åbo-varvet.

söndag 24 oktober 2010

Det smäller

i knutarna tidigt i morgonens mörker. Hur ser jägarna skjuta i mörkret? Har de så avancerad utrustning att de kan träffa bytet i mörkret? Jag bara undrar.
När det hörs på så nära håll, börjar man tänka efter och fundera om jägarna verkligen kan kontrollera sina skott, vart de flyger och far om de inte träffar objektet? Nu hördes igen ett par efterskott...
(bilden är tagen tidigare, nu är det ingen sol på gång)

Jag har ju gett tillstånd för jägarlaget att gå över tomten när de jagar, så det är inget problem på det viset.

lördag 23 oktober 2010

Tidigt på morgonen

tittade det här runda klotet  genom fönstret  ner från en klar himmel och väckte mig vid tre tiden. Då ville jag inte stiga opp ännu, men efter en timme gav jag upp och traskade iväg till köket och satte på kaffepannan (vilka osunda sedvänjor).
Sedan dess har det blivit ömsom datorn, ömsom att vara  ute.
Lagade fågelbrädan i ordning, efter en stund var det full rulle vid den. Direkt hittade fåglarna den, kanske av gammal vana eller gammalt minne. Fick först spika ihop delar och sedan slå en pinne i marken och rigga upp brädan på den. Få sedan se, om första stormpusten blåser omkull den.
Och ställt buxbomarna i vinterförvar, isolerat en brunnskran, tagit in ved.
Det blev också till att baka en kaka  på eftermiddagen i väntan på ett kärt besök av sonhustrun och fyra av barnbarnen.
Emil provar sin nya mössa och vantar, som farmor stickat åt honom.

                                                         En gosestund mellan syskonen.
 
                                                    Emil pratar med (näst)storebror
.Stora syskonen tog frisk luft ute en stund också, spring i benen har man när man är i sju års ålder.
Tiden går som på vingar och snart var det dags att fara hem till storebror, som hade varit och simmat under tiden och far var på jobbet.
           Mamma ska packa lillen i en bilstol, där det är bekvämt att sitta eller sussa allt efter vad man
vill.
Ute hade det åter börjat skymma och vem annars, om inte den stora osten, fullmånen, som hängde ovanför skogskanten bakom åkrarna, tittade fram igen på sin färd över himlavalvet.
Så god kväll och god natt för den här gången. Far försiktigt!

fredag 22 oktober 2010

Idag börjar den...

...nämligen vintern. Åtminstone har vi vitt på marken ett tag. I morse, när jag satte på utebelysningen, dalade det ner stora snöflingor i lugn takt. Marken var vit.
Nu, några timmar senare, har temperaturen stigit över nollgränsen, redan nästan två plusgrader.  Så högst antagligen försvinner snön under dagen. Men det här är början till vinter.
Buxbomarna står ute ännu. Har hört att någon har kunnat övervintra sina ute men jag tar dem in ännu åtminstone denna gång.

Kylan och snön har tagit ringblommorna.

Växthuset har fått ett lager av snö på sig.

Det är dags för vintervila för växterna.

tisdag 19 oktober 2010

Bullbak

Det blev  en bulldag. Efter regnig promenad på morgonen var det skönt att stanna inne. Det har fortsatt att regna hela dagen.
Nokia håller sig i närheten.
Så jag började med bakning. Fick en hel del att fylla frysen med.

Några längder är det bra att ha i frysen.

Resten kavlades till  kanelbullar.

Hela gänget skall svalna under dukar och sedan packas och lagras i frysen.

Jag minns Grålle

som en alltid vänlig, speciellt barnvänlig, tillmötesgående, snäll hus- och muskatt, som också trivdes med att vandra ute i naturen på tomten, sitta timtals någonstans funderande på något viktigt.
Grålle 1.4.1999 - 5.10.2010
I maj såg hon så kry ut ännu. Under sommaren blev hon magrare för varje månad. Till sist konstaterade veterinären, att hon har knölar överallt  i magen, cancer...
 Grålles jaktmarker är utan sin tiger nu.

                                                           Men minnet lever kvar.

Och den svartvita tvillingsystern saknar sin mångåriga kamrat.
Grålle blev 11 år och 7 månader gammal.

söndag 17 oktober 2010

Höststämningar

Efter morgonstämningarna satte jag igång med en storstädning! Har dammsugit en del av bostaden, efter att först ha burit ut alla mattor, kuddar, plädar osv. Nu pustar jag ut en stund med bloggen. Jag berättade på finska bloggen om hur ljuset minskar, dagarna blir kortare, morgnarna allt senare och kvällsskymningen allt tidigare. Det känns inte alls illa, tvärtom man får känna litet med naturen, att man själv också får litet mera tid för vila, fira skymning, ta det lugnare.
 I dag blev det soligt på dagen, det var väl det som gav mig inspirationen till att städa.  Fast det är söndag.
Ute framför trappan står buxbomsbuskarna än.

De skall så småningom förflyttas till vinterförvaring till stugan, där det bara är några värmegrader under vintern.
Det blev sydliga vindar så vinterdäcksbytet kan vänta ett tag.



Det finns massor med  björklöv överallt.

Till sist en färglick i form av en senblommande pelargon.

Där har den stått och blommat hela sommaren. Egentligen skulle den förtjäna att bli vinterförvarad också, kanske blir den det. Nu är det dags att fortsätta med dammsugandet!

lördag 16 oktober 2010

Höstblommor

Vinden har avtagit för denna gång. Morgonen har ljusnat till  en fin höstdag igen. Röd rudbeckia blommar framför växthuset där man nu kan skönja det nya plattgolvet, en gång i mitten. Till höger framför växthuset vissnade pioner och akileijor. De får stå där till våren.
                         Det har lovats sydvästliga vindar fr.o.m. i morgon så vädret blir aningen varmare igen.
Klätterhortensian lyser i sin gula färg på stenen.

Berberis-busken i sin röda höstfärg med röda bär.


Höstastrarna blommar troget.

fredag 15 oktober 2010

Storm och hagel

Äntligen! Äntligen tid att sätta sig vid datorn och blogga en stund. Har varit mest ute idag.
Först på morgonen kollade jag, vad stormen hade åstadkommit under natten. Det stormade så kraftigt redan i går, att man sällan ser sådant. Det både hördes och syntes när träden vajade och nästan låg vågrätt i vinden.
Allra först fick jag täcka över vedtravarna, blåsten hade dragit ner eller annars rivit i presenningarna så de låg dels på marken, dels hängde hur  som helst ner från travarna. Nu lades ordentligt med tyngder på presenningarna. Få se hur länge de hålls på plats nu.
Det blåste ännu ganska kraftigt. Gick till stranden för att se på vågorna.

Det syns på bilden bara hur lågt vattnet är just nu. Nordanvinden har tömt viken på vattnet! Som vanligt skulle jag säga, men inte beror väl allt på vinden heller, vattnet ligger lågt just nu.

Det började hagla . Snart låg det vitt på marken.
Och på sanden.

Annars har beachen ökat i bredden nu när vattnet gått tillbaka.

                                                            Vågorna slår mot stranden.

                                                    Mina steg  syns i den våta sanden.
                                       Men trots stormen finns det ännu mycket kvar av höstens färgprakt .

Färggranna löv täcker marken nu.

                                                    Lönnen har  gula blad att visa ännu.

                                  Asparna har också mycket av höstens färgfägring kvar. Liksom björkarna.
       Det kändes härligt att stå i blåsten, andas in den friska luften och låta haglarna falla över en.