lördag 29 januari 2011

Soligt

Solen har varit framme några dagar. På förmiddagen tittar den fram från skogen mot söder.
Senare på¨dagen lyser himlen blå, likaså snön i skuggorna.
Från kökstrappan ser jag den här vyn mot norr.

Härligt med sol!

 Inne har två pelargoner övervintrat. De börjar vissa tecken för liv och livslust i takt med att solljuset ökar.

onsdag 26 januari 2011

Liten väderöversikt

Det blir en riktig januaridag idag, ser det ut som. Nästan -11 grader kallt, januarisolen håller på att bana upp sin väg på himlen. Inte ser det ut att blåsa heller så mycket. Vägplogarna får en andningspaus mellan varven. Och posten får köra i soligt väder och bra vinterföre.
Det är dags att fylla på i vedförråden inne nu, när det inte snöar. Så det är bara att bylta på sig och ge sig ut i friska luften.

söndag 23 januari 2011

Jenna Bågeberg - Nuoruustango

Vaknade

tidigt, tidigt och hade den här tangons melodi i huvudet.  Kaj Chydenius är kompositören Tangon heter Nuoruustango (Ungdomstango). Tyvärr har jag inte hittat den på svenska ännu.
På samma gång hittade jag en anna favorit, Kari Rydmans Niin kaunis on maa, skall se om det finns en svensk version av den. Under tiden: Lyssna och njut!

Kari Rydman - Niin kaunis on maa

Kiti Neuvonen - Nuoruustango

lördag 22 januari 2011

Åntligen litet sol!

På morgonen lyste fullmånen in och vid sjutiden kunde jag inte hålla mig utan tog en bild på den. Månen lyste upp himlen och landskapet men på bild blev det annorlunda:
Nå, där lyser den i alla fall. Litet har den börjat naggas av kanten så den är på väg att minska igen.
Man kunde vänta sig en solig dag och det blev det. Jag tog mina stavar och gick en entimmes runda i fullt solsken och under tiden hade plogen varit också in på gården och plogat bort nysnön som kommit under natten. Det var ganska mycket snö som kommit ner!
Fick fortsätta med snöskuffen en timme till och nu är det fint och snöfritt på gården igen.
I mitten står en en, som mitt i en rondell. Den klarar sig fint i kylan och snön.

När jag far ut kör jag ut bakom enen. Och in framför den. Då behöver jag inte backa.

måndag 17 januari 2011

I går, söndagen

blev en mulen, blåsig dag, då snön hade yrt omkring på natten och ännu på morgonen. Det var dock söndag, och milt väder på gång, så plogarna hade tagit sovmorgon över en stor del av norra fasta ön. Ännu vid 13-tiden var det oplogat såväl på landsvägarna som på infarterna. Då hände det, att vi fick ringa plogaren till undsättning, när sötnosarna skulle komma på besök. Han var inte hemma, det hade varit kort väg därifrån, men han lovade komma så fort han kan. Och efter en halvtimme var han där och plogade vägen.


Det gick undan sen, i en handvändning var vägen fri från snön, gården tillika. Med maskiner går allting  lätt och snabbt. Och snart var bilen hemma på gården och också den andre brodern kunde köra in sedan utan förhinder.

Emil kunde leka med storasystern Jenna på golvet.

                     Andra stora systern Emma busade med storeborn och såg också litet busig ut. Energi finns det massor att använda till mycket. Det var Emma som lärde mig att vika servetter för en tid sedan.
Här har Jenna och Emma med hjälp av Emmas tvillingbror Noel byggt sig ett högt torn av ekklossar. Spänningen är stor, om tornet håller eller inte! Jag hann just ta bilden så rasade tornet ner på golvet!
Så småningom blev Emil trött, och somnade i lugn och ro på min säng.

Här är en bild på den stolte storebrodern Jeremi, då han umgås med lille Emil en annan gång.

lördag 15 januari 2011

Lördag

Sov så gott i natt, att  dagen känns bra nu också. Hela 10 timmar har jag sovit, och det helt utan sömnmedicin! Kanske vitsen med det hela var, att jag la mig när jag kände mig trött, fast det var tidigt på  kvällen. Upp steg jag vid 7-tiden.  Njöt av morgonkaffet, utan morgongröten, det var himmelskt gott!
Har sedan gjort ett och annat. Hämtat in ved så mycket som får plats här inne.  Hämtat tidningen från postlådan. Pulsat i snön ner till stranden och stugan.
Där syns mina spår! Det var ett  tungt stycke att gå, blev varmt också. Gick in i stugan för att kolla hur buxbomarna mår där de övervintrar. Framför dörren hade det bildats en snöfri glipa, så dörren gick det bra att öppna fast det på terrassen fanns en tjock hög av snö, liksom på taket också.
Inne i stugan är det +5 grader. Buxbomarna var gröna och mådde bra. Jag vattnade dem litet med vatten, som jag har fått genom att låta snön smälta i en hink i stugan.
Här står buxbomarna i sina krukor framför trappan i maj förra våren.

                                           Här i september, innan det var dags att flytta inomhus.
Skönt att tänka, att vi är på väg mot en ny vår och ny sommar!  Fast det tar sin tid ännu, men ändå!
Nu skulle det sitta bra med att dammsuga inne, det har jag tänkt på i flera dagar, men inte kommit i gång ännu. Alltid är det något annat , roligare som kommer i vägen.

torsdag 13 januari 2011

Problem med vatten

Amaryllisblomman blir större varje dag. Liten färgklick i livet behövs nu, när allting är så enahanda grått, trist och stilla. Kylan tilltar igen, nu -3 grader, i morse var det bara två minusgrader.
Hittills har det inte varit problem med vattenledningarna, men helt plötsligt idag kom det inget vatten och klart, jag tänkte att vattenledningen har frusit nu. Men efter en påringning till vattenbolagets jourtelefon  fick jag beskedet att felet ligger annanstans. Här i regionen  någonstans har vattenledningen brustit och bolaget jobbar på det. Så det är bara att vänta och se och hoppas, att de får felet åtgärdat.

Det kommer litet vatten, så jag fick litet i reserv.
Under tiden får ugnarna stå varma, jag stoppar i mer ved allt efter behov.
Tills det blir stopp för det också. Man får inte elda för mycket heller.

tisdag 11 januari 2011

Framsteg

                                                          Amaryllisen gör framsteg. Ute har snödrivorna och -vallarna körts åt sidan.
Imorgon lär det börja snöa igen.
Kontrollerade idag elförbrukningen, elräkningen kom nämligen. I december 2010 var det dubbelt så kallt ute som i december 2009, ändå sjönk förbrukningen, tack vare vedeldning. Hade kunnat sjunka ännu mer!

söndag 9 januari 2011

Kvällsljus

Efter uppehållsväder och rent av sol idag har dagen vänt sig mot kvällen. På himlen har tjocka grå moln samlat sig. I skymningen syns en fin aftonrodnad på den västliga himlen.
Den borde ju båda uppehållsväder till imorgon också. Vilket i och för sig också har lovats av meteorologerna . (Så litet ljus finns det, för litet för fotografering, det blir alltför mörka bilder. Men klicka på bilden, så syns allt bättre i större format)

Töväder

                                    En sen amaryllisblomma har för avsikt att öppna sig så sakteliga.
Ångeln hänger i fönstret och tittar ut efter  så sällsynt solsken, som vi idag har fått njuta av en stund. 
Snön har droppat ner från taket som vatten. Det har droppat överallt. Undra på det, när det var ett tag närmare två grader varmt!

Samtidigt med solen kom plogbilen på stora vägen och plogade bort sörjan från vägen.
Snön smälter bort - tillsvidare - också från gården. Man kunde lätt ha litet vårkänsla idag, det smälte och droppade i den takten, men  det här var väl bara en liten välförtjänt andningspaus mitt i vintern.

lördag 8 januari 2011

Morgonvandring

Det känns faktiskt att dagen har blivit mera ljusrikt fast det är mörkt ännu! Hur nu det kan förstås! Men det är mera ljus fast det är molnigt. Idag är det lugnt, -7,2 grader visar mätaren, inget kommer ner från himlen, inte blåser det någonstans ifrån. Bara lugnt.
Hämtade in ved tillsammans med Nokia. Veden får stå tills i morgon -åtminstone- innan den används,  fukten får torka bort.  Förstås gjorde jag en promenadsrunda först på morgonen också. Innan någon var ute. Från himlen nådde så mycket ljus till vandraren, att vägen syntes. Och utebelysningen från olika hus hjälpte till också.
Nu blir det mildare igen och mot kvällen är det snöfall att vänta.

söndag 2 januari 2011

Nytt år 2011

Jul- och nyårshelgen har gått i lugna, stressfria och mycket vintriga tecken. Vi fick ny snö på nyårsnatten och -dagen, plogen kom nyårsdagskvällen och tog bort den mesta snön också från gården. Snövallarna blir bara högre.
Bilden är tagen idag vid 10-tiden, ljuset räcker inte till ännu. Fast det just då var på väg att bildas en fin morgonrodnad på himlen.

Men det tog bara en kvart, så den försvann i molnen. Sen dess har det varit molnigt och grått.

Har skottat och skuffat snö från gården, det som plogen inte kunde ta.
Gav frön åt fåglarna i morse också, en koltrast släppte mig alldeles nära och bara tittade, vad som stod på. Då hade jag lämnat kameran inne, för det är ju så mörkt för bildtagning.
Eftersom den mesta tiden tillbringas inne, är det roligt att hitta på nya handarbeten.

Efter det här paret sockor (har inte avslutat garnstumparna än) ville jag göra något annat. Det fanns virkgarn hemma, så jag letade efter ett bra mönster att virka till en gardin till ex. I bastufönstret skulle behövas en. Och i klädkammaren. Jag tittade i den här boken:

... och hittade det här mönstret:

Jag har börjat virka på det. Det är lätt, bara stolpar och kedjemaskor i olika kombinationer. Man måste bara räkna noga på varven och maskorna.

Det är jultid ännu till tjugondag Knut Läste om gamla tiders seder, vanor och tänkesätt i den här boken:

 Folk levde ju mera med och av naturen förr. Man betraktade naturfenomen och drog sina slutsatser av dem.
Årets första dag var en viktig vägvisare för resten av året. Hurudant vädret var då, kunde man säga hur resten, speciellt sommaren, skulle bli. Töväder skulle vara att föredra den första januari, då skulle säden växa bra på sommaren osv. Men man tänkte olika i olika delar av landet, så det var inte så enkelt att dra slutsatser.  Mest slår det mig, hur mycket man trodde på magi, trollkonster rakt av, och på andevärlden. Mycket enklare ter sig livet av idag, då man förlitar sig på krass faktakunskap!