onsdag 24 november 2010

Under dagar som dessa

vill man bara mysa inne och låta tankarna flyga. Jag hittade i skåpen gamla, nostalgiska saker, som jag har sparat under åren som gått. Mycket har försvunnit i flytten men det viktigaste, kanske, är kvar.
Tiderna har förändrats mycket sedan 60-talet. Kommer någon ännu ihåg, hur man på sommaren gick på stan med sommarhandskar på, nylonstrumpor med söm och hade en hanväska dinglande på armen!
Jag har samlat på såna här klädaskar, förpackningslådor, som kläderna ofta var förpackade i. Trots flyttningar finns några kvar. I den här asken finns små skatter, som till ex.

just handskar för sommarbruk, allt i nylonmaterial, fina spetsmönster. De till höger är en litet stadigare variant, kunde användas till senhösten.

Näsdukar av tyg användes före pappersnäsdukars tid. De var vackert gjorda, som smycken. De tvättades och ströks och användes igen.

Här är det manliga varianter av näsdukar. Till höger en prydnadsnäsduk att stoppa i kavajens bröstficka delvis synligt.

Själv sydde man också sina näsdukar och virkade spetsar direkt i näsdukens kant.

Handväskorna var små och bulliga.


En attacheportfölj var ett måste för alla papper, som måste medhas på föreläsningar.


Ett stycke läppstift har jag köpt under hela mitt liv och det finns ännu kvar av det. Likaså ögonskugga, vilka båda jag köpte i Stockholm på 60-talet.
I en annan nostalgilåda finns konstgjorda rosor, som man kunde fästa vid klänningen.

                                                           En parfymsprayflaska

                                                         En godisask med gamla julkort i.

Med näsdukarna finns i samma ask vita löskragar, som man använde förr för att se fräsch ut. Kragen var lätt att ta av och tvätta när det behövdes.
             En vacker veckkjol som köptes på 70-talet för de fina färgernas skull!
- Och ute fortsätter snöstormen med ominskad styrka. Snarare tycks vinden har ökat i kraft på eftermiddagen.

2 kommentarer:

  1. Jätterolig titt på nostalgigömman!
    Även jag har handskar och strumpor kvar från den tiden. De flesta har dock varit min mors eller min svärmors. Men roligt är det att minnas tillbaka när sömmarna skulle vara raka på benen.

    SvaraRadera
  2. Ja, ibland vill man titta i sina gömmor och minnas. Just det! Sömmarna måste man kolla att de satt där de skulle! Sen kom strumpbyxorna så småningom som en revolutionerande nyhet:) Och vem skulle ha handskar på sig nuförtiden på sommaren. Tiderna förändras.

    SvaraRadera