måndag 5 juli 2010

Luftlökar

Luftlökar med anor från 1800-talet.

7 kommentarer:

 1. Luftlöken är vacker, lökväxter överhuvudtaget, också när de blommar. Vi har också en del luftlök som har tagit sig plats varstans i vårt numera bohemiska örtaland (bättring mot hösten:D) Luftlöken här har knappast så långa anor som dina. Vår luftlök kommer ursprungligen från Sibbo.

  SvaraRadera
 2. De är vackra och lättskötta. Det sistnämnda ska alltid tas i beaktande, hos mig åtminstone. Mina luftlökar kommer från Germundö gård, där det fanns kvar i vår trädgård sedan gammal bosättning på 1800-talet. Huset (ett av de dåvarande tre gamla boningshusen) som vi renoverade och röjde tomten till hade varit obebott sedan tidigt 1900-tal, så det finns skäl att säga, att de är från 1800-talet.

  SvaraRadera
 3. Sirkka,
  jag vet var ni bodde på Germundö gård; jag tror att vi fick (min dåvarande make och jag) en gammal kakelugn av er, bara vi plockade ner den själv. Den står nu i Kungsö, hos Tony och Gun i det hus där jag hade Jomal´Karins hembageri.
  Jag minns också att ni hade mycket murgröna utanför dörren. På grund av det så har jag vågat plantera murgröna hos oss här i Geta och som har visat sig klara vintern:D.
  Du ser vi cirklar runt varandra i livet, på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
 4. Karin!Var det ni som köpte kakelugnen! Jag med mitt dåliga namnminne! Min man hade nog kommit ihåg er! Och du har rätt om murgrönan, det växte massor där ute på stenterrasskanter och sockeln och marken och den hade klarat sig också sedan gamla tider, måste vara från 1800-talet den också! För ingen hade varit där och planterat någonting sedan början av 1900-talet. Trädgården var ju igenvuxen till ett enda stort buskage när vi kom dit. Vi röjde den med varsam hand och fick uppleva uppkomsten av många gamla växter bl.a. fanns där Poppius-rosen (som jag tog ett rotskott av och som jag har här nu), krolliljor (tog lökar med), bortsnejlikor (frön med), men med i flyttlasset kom inte stormhatten, pionen, vincan, thuijan och annat. Så är det när man flyttar.- Det var ju roligt det här! Jag minns något av det när ni var och plockade ner ugnen, men tyvärr kom jag inte ihåg namnet, inte ens att det var Jomal´Karin.

  SvaraRadera
 5. Sirkka,
  det var i huvudsak din man som syntes till, du svävade förbi, fullt sysselsatt med någonting annat. Jag minns det så bra för jag tyckte om den gamla stämningen i det gamla huset. Poppius-rosen undslapp ett skott åt min söta vän, dåvarande grannfru Hilma som hon planterade i sin trädgård i Kungsö. Vet var hon planterade den, men vet inte om den har överlevt. Den trädgården står nu i sin tur helt för fäfot, s.a.s. så jag kunde kanske ge mig tid litet senare i augusti och fara och titta efter. Världen är liten:D

  SvaraRadera
 6. Gomorgon, Karin,
  ja, världen är liten, det kan man säga och här cirklar vi runt varandra. Så var det, min man syntes till och jag höll mig i bakgrunden, men att jag skulle ha svävat; så minns jag det inte. Fick ni ett rosskott av oss?

  SvaraRadera
 7. Karin,
  jag skickade en kommentar, men inget syns. Världen är liten, vi cirklar runt varandra här. Tänk ändå, det var för så där trettio år sedan.

  SvaraRadera