torsdag 12 augusti 2010

Vedbastu förr i tiden

Vid sekelskiftet 1800-1900 fanns det här vid vikens strand en tegelfabrik, har det berättats för mig. Tegel tillverkades här och fraktades bort, om så behövdes, med pråm. Det måste ha funnits lämplig lera här då. Allt arbete ufördes av människokrafter.
Tegelfabriken är borta, bara namnet på någon väg finns kvar.  Och den här gamla bastun sägs ha varit tegelfabrikens bastu och flyttats därifrån hit säkert genom köp eller annat avtal.
Så nu finns den här. Den har tjänat som bastu även här. Ända till 1970 -talet  fanns här en liten stugby med tre uthyrningsstugor sommartid för turister, som ville leva nära naturen, fiska, simma osv. Kraven var inte så stora ännu på den tiden. Det gick bra med utedass, vedeldning, man badade i sjön, inga duschar osv.
 
Här gick man in och ut, när man ville bada bastu. Värden hade väl ställt torr ved till förfogande för eldning av bastuspis. Det gick åt säkert en hel del när man eldade bastun.

Samtidigt fick man bära in badvatten. Om det blev kväll och mörkt, hade man med sig en lykta eller ljus.
Genom fönstret kunde man se över stranden och vattnet. Blev det för varmt i bastun, var det bara att springa ut i  vattnet och ta sig ett dopp.
Ännu denna dag  har vi träffat folk, som antigen har bott i någon av stugorna eller badat i denna bastu.
Numera står den bara där. Och tjänar som  förråd för allehanda överblivet krims krams.
Men - det är fullt möjligt, att den får vara som den bastu den är ännu någon gång. Det finns planer på renovering.

2 kommentarer:

  1. Trevlig historia. Allt får ett annat värde om det finns en historia bakom. Hoppas att det blir en bastu där igen!

    SvaraRadera
  2. Ja, litet hembygdshistora. Vi hoppas att det blir så småningom. Inget rivningshot här inte. Virket är bra. Läget är bra. Det behövs bara litet arbete. Men först måste ödet för "krimskransen" lösas.

    SvaraRadera