lördag 12 mars 2011

Nyheter och läsning

Nyhetsflödet från Japan har väl inte undvikit någon. Denna öbefolkning prövas nu hårt igen. De är vana vid jordbävningar, men en så här massiv ödeläggning kan skaka de bästa även. Det kommer att bli ett antsträngande återuppbyggnadsarbete sedan allt har kartlagts. De har det svårt just nu.
Jordbävningen flyttade öarnas läge med ett par meter, hördes det någonstans. Likaså snurrar jorden litet snedare en tidigare runt sin axel. Vad kommer det att få för påföljder för jordens klimat, årstiderna osv.

Trots allt har jag läst hälften av Sven Delblancs bok Änkan. Första delen om änkan, andra delen av boken får vänta till ett senare tillfälle. Förenklat var det  en berättelse om en änka som blev ensam med två vuxna barn. Barnen börjar "prata om pengar" efter jordfästningen och kräver sin del av pappas pengar mycket bryskt. Änkan vägrar att ge några pengar, men ger löfte om att barnen får ta saker från hemmet som minne. Barnen drar sig inte för att tömma hennes bostad på värdefulla tavlor, möbler, silver och allt. Så långt är allt som det brukar vara men sen vänder sig händelserna, hon får föryngringspiller från sin läkare, blir ung jänta igen och efter förvecklingar försvinner hon från barnens liv med sina miljoner.
Det var nu en sån berättelse, som inte är speciellt trovärdig och var inte säkert menat att vara det heller.
Men just det att det inte var trovärdig fick mig att tappa intresset. Man vill ju föreställa sig själv att det man läser kan ju vara sant!

2 kommentarer:

  1. Japan. Det finns inte ord. Man blir bara tyst och sänder tankar som man inom sig hoppas skall stärka dem som är mitt i.

    En form av science fictionroman, var Änkan, märker jag. Förstår att du tappade intresset.
    Ha en god kväll!

    SvaraRadera
  2. Ja, det är ofattbart helt enkelt. Och romanen var nu inte direkt i min smak sedan det började hända så mystiska saker! Resten får vänta ännu ett tag. Hoppas det blir en fin söndag!

    SvaraRadera