tisdag 29 mars 2011

Om utvandringen till Sverige

På min finska blogg har jag uppmärksammat utvandringen till Sverige från Finland under 50-, 60-, 70-talen. Ämnet har kommit upp på finska tv-kanalen Teema som visar en serie på åtta delar om den här utvandringen från Finland. Hittills har sex delar visats. Serien sänds på fredagar kl. 21.00.
Serien har varit väldigt intressant för mig att se, för man kan ju säga, att jag var ju  också där! Lämnade Finland för att söka arbete i Sverige efter studier.Det var lätt att få arbete och bostad. 
 Samhällena fungerar ju i stort sett likadant i Sverige och Finland. Skillnaden var att det var så mycket friare i Sverige (som man upplevde det). Folkmyller av olika nationaliteter. Åren gick. Man bildade familj och skaffade barn.
När barnen började vara i skolåldern tänkte man om igen och flyttade tillbaka till hemlandet .
Serien (Snyltgäster i folkhemmet) har livat upp minnena. Och naturligtvis fört fram frågor, varför det blev som det blev. I Finland  var arbetslösheten stor, uppbrytning från landet till tätorter var igång. Små jordbruk lades ner eller "paketerades" och folk blev arbetslösa. Skogsmaskinerna tog över arbetet i skogen.  Krigsskadeståndet var betalt så industrin behövde inte så mycket ny kapacitet. Orsakerna var många. Och bakom allt fanns ju det här med kriget, det var inte många familjer, som inte hade blivit berörda eller drabbade av det. Man kan väl påstå, att krigets påverkan fortsätter ännu denna dag, om än på ett mera undanskymt plan.
Folk var helt enkelt tvungna att fara efter arbete, ända till utlandet. I Sverige fick man arbete, bostad, nytt liv. För många var det en kulturchock de hamnade i. Annorlunda språk, med det kom en känsla av utanförskap, man var inte någon utan sina rötter. Man saknade och längtade efter sitt språk, sina seder.
Den här längtan lindrades av samvaron med likadana, man träffades och umgicks tillsammans.
Jag minns, att jag såg en teaterföreställning på finska i Sundbyberg (aktörerna kom  från Finland) likaså arrangerades det finska danser, då den gemensamma nämnaren var förstås finsk tango och finsk musik i allmänhet!
På somrarna åkte man sedan till hemlandet i stora skaror. Man minns svenskskyltade bilar som kör i land från Sverige-båten och tar sikte på landsvägar mot inlandet i hög fart. Sporrade av längtan att komma hem!
Ofta var det långa körsträckor i nattens skymning.
En annan sak är sedan det, att Sveriges industri och samhälle drog ju stor nytta av invandringen. Så på det viset var inte invandrarna några snyltgäster utan högst behövlig arbetskraft helt enkelt.  En sak, som ofta förglöms.
Allt det där har rörts upp av den här tv-serien. Mycket intressant och upplysande att se så här efteråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar